Objavljeno: 10. 06. 2019 - 2:29
LJETNA TVORNICA ZNANOSTI BJELOVAR

Ljetna Tvornica Znanosti (LjTZ) su znanstvene radionice za osnovnoškolce. Cilj radionica je omogućiti djeci da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način. Same aktivnosti osmišljavaju studenti, nastavnici i mladi znanstvenici koji rade kao mentori na radionicama. LjTZ je tako u potpunosti organiziran od strane studenata i mladih stručnjaka kroz mrežu institucija koje nam pružaju organizacijsku pomoć.

Radionice traju tjedan dana, te se kroz tih tjedan dana paralelno održava više radionica sa različitim temama. Djeca kod prijave mogu odabrati željenu radionicu ovisno o svojem uzrastu i interesu (pokrivamo više područja znanosti). Na pojedinoj radionici sudjeluje petero djece, a sa njima rade dva mentora (uglavnom studenti prirodnih znanosti). Kroz tjedan dana djeca rade mali znanstveni projekt, te se zadnji dan radionice organizira prezentacija radova za roditelje i javnost.

 

Ljetna tvornica znanosti u Bjelovaru (21.-27. srpnja 2019), koju organiziraju udruga Ljetna tvornica znanosti i Tehnološki park Bjelovar d.o.o. obuhvatit će:

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Šareni tanjur

Mentorice: Dražena Čermak i Danijela Borovina

Pitaš li se ikad zašto te mama tjera da jedeš povrće koje ti nije fino, a brani slatkiše? Zašto je hrana tako šarena i kako tvoje tijelo iz nje dobije energiju za igru i učenje? Želiš li na jedan dan postati mali istraživač i saznati kako izgleda i radi tvoj probavni sustav? Zvuči super? Pridružim nam se i u tri dana naučit ćeš što se sve nalazi u hrani koju jedeš i kako ju probavljaš kroz mnoštvo igara i pokusa, a pružit će ti se prilika da napraviš svoje pravo znanstveno istraživanje.

Kako biti mađioničar bez čarobnog štapića?

Mentorice: Sanela Tomić i Tea Milinović

Oduvijek te vesele magični trikovi? Želiš ih i sam/a izvoditi, ali nisi siguran/na što ti je potrebno kako biga izveo/la? Što ako ti kažemo da ti je potrebna samo psihologija? Hmmm, ali što je to psihologija? Pa ne brini, to ćemo te mi naučiti! Slušaj sad, otkrit ćemo ti jednu tajnu... u svakom svom triku, mađioničar se zapravo koristi znanjima iz psihologije. Ako i ti želiš naučiti kako naš mozak dopušta mađioničaru da ga prevari, dođi i pridruži nam se (a usput nauči i novi trik smile)

Osvoji Troju

Mentorice: Snježana Vuk i Kristina Škaler

Ako voliš zagonetke, tvrđave, mitove i legende, uplovi s nama u legendarni mit o Troji! Saznaj više o tome kako je Paris oteo lijepu Helenu, te kako ju je Menelaj vratio u svoje kraljevstvo. Zanima li te koja životinja je imala važnu ulogu u oslobađanju kraljevne. Jesi li čuo/la za grčke Bogove? Koje se oružje koristilo u to vrijeme? Sve to na edukativan i zabavan način upoznat ćeš akose dođeš družiti s nama. Uz to naučit ćeš i tehniku filcanja vune, oslikavanje keramike te slaganje drvene slagalice.

 

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Avengers: Bjelovar

Mentorice: Dorotea Rajšel i Darija Strmečki

Želiš biti junak i pomoći Osvetnicima u borbi protiv zla? Pridruži nam se!

Thanos je ove godine sakrio kamenje beskonačnosti po našoj školi. Trebamo tvoju pomoć kako bi ih pronašli prije kraja LJTZ-a! Iskoristi jednostavna znanja iz matematike kako bi šifrirao i dešifrirao tajne poruke koje će ti pomoći u istrazi. Pomoću raznih grafova ćeš otkriti lokacije kamenja i možda spasiti svijet.

Tajne čudesnog svijeta potoka i rijeka

Mentorice: Marta Malević i Rea Blagajac

Jesi li ikada prolazio pored rijeke i jezera i razmišljao jesu li ribe jedini stanovnici tog prostora? Zanima li te koja ti sitna živa bića prave društvo u takvim šetnjama? Ugacaj s nama u čudesan svijet potoka i njegovih stanovnika! Od sićušnih bića nevidljivih okom do najvećih predatora koji šire strah i trepet potocima. Obuci čizme i hajmo!

 

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

A JE TO!

Mentorice: Goran Hajnal i Mario Vučković

Želiš saznati više o električnoj struji? Zanima te zašto žarulja u strujnom krugu svijetli, ili zašto seventilator okreće? U ovoj radionici ne samo da ćeš otkriti odgovor na ova pitanja nego ćeš i sam izraditi svu opremu potrebnu za istraživanje zakonitosti u strujnom krugu. Ako voliš piliti, bušiti, lemiti ili bi to volio ili voljela naučiti prijavi se i zaviri u svijet elektrotehnike.

 

Stvaranje modernog globalno konkurentnog gospodarstva zahtjeva ubrzanu primjenu naprednih tehnologija, te sve veći udio vlastitih inovacija kako u proizvodnom procesu tako i u kreiranju novih proizvoda i usluga. Temelj takvog razvoja je fleksibilna i inovativna radna snaga, sposobna za stjecanje novih znanja tokom čitavog života, te time i sposobna prilagoditi se brzim promjenama u poslovnom okruženju. Brz napredak tehnologije ne tolerira više usku specijalizaciju, nego traži radnu snagu sa širokom bazom znanstveno-tehnološkog predznanja.

Takve vještine samostalnog učenja, sklonosti inovacijama i temeljna praktična predznanja moraju se steći već kroz osnovno i srednje obrazovanje, jer se ulaskom u odraslu dob teško mogu naknadno efikasno razviti. Usprkos velikoj želji lokalnih gospodarstvenika, poduzetnika i javne uprave da kroz poticanje obrazovanja građana što više ubrzaju pozitivne trendove, postoje objektivne prepreke koje promjenu postojeće situacije pretvaraju u kompleksan problem. Istraživanja su, naime, pokazala da se strateške mjere moraju početi primjenjvati već od djece u osnovnoj školi, budući da djeca stabiliziraju svoj odabir područja zanimanja oko 14. godine (Schoon, 2001). Pritom je izbor karijere vođen maštanjima važan faktor kojeg treba ozbiljno prihvatiti, pa čak i poticati. Karijere vezane uz znanost, istraživanje i tehnologiju djeca odabiru jer su im te teme fascinantne i zanimljive, a ne odabiru jer su im dosadne. Ujedno je samopouzdanje jedan od presudnih faktora u konačnom odabiru znanstveno-tehnološki naprednih zanimanja.

Osim potrebe za visoko obrazovanim kadrom svaki pojedinac u današnjem društvu trebao bi razumjeti kako funkcionira znanost i biti informiran o primjeni znanosti u svakodnevnom životu. Iako znanost kao takva nije nužna za svakodnevno funkcioniranje ona nam pomaže kod donošenja kvalitetnijih odluka sa ciljem podizanja kvalitete života.

  Novosti - Sve